Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

Λουκέτα σε γέφυρα της Ρώμης... όχι λόγο χρέους!!!



Θα ακούσετε για "λουκέτα" σε γέφυρα της Ρώμης...
Λόγο της εποχιακής Ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης , μην πάει το μυαλό σας σε χρέος του Ιταλικού κράτους και σε κατάσχεση κάποιας γέφυρας!!!
Η τοποθέτηση ενός λουκέτου πάνω σε μία γέφυρα  και η ρήψητου κλειδιού στα νερά του ποταμού, θεωρείται ως σύμβολο της διαρκούς αγάπης γιαένα ερωτευμένο ζευγάρι. Ωστόσο η τρέλα αυτή έχει αρχίσει να κατακλύζει όλα ταιστορικά μνημεία – γέφυρες μεγάλων πόλεων της Ευρώπης. Δυστυχώς όμως η κίνησηαυτή απειλεί με φθορά τα ιστορικά μνημεία.
Η ασυνήθιστη αυτή τάση, άρχισε στη Ρώμη το 2007. 
Αιτία ήταν δημοσίευσητου best-seller “Ηο Voglia di te”, η οποία ανέφερε ένα νεαρό ζευγάρι να τοποθετείκαι να κλειδώνει ένα λουκέτο για επισφράγιση της αγάπης τους , σε μια γέφυρατης πόλης (Ponte Milvio). Από τότε ο μύθος αυτός έχει εξαπλωθεί ραγδαία σε μερικά από τα πιο δημοφιλήαξιοθέατα της χώρας !
Πλέον αποτελεί συνήθεια για πολλά ερωτευμένα ζευγάρια τουριστώνκαι ντόπιων να επισκέπτονται την συγκεκριμένη γέφυρα για να επισφραγίσουν τηναγάπη τους , ακολουθώντας τον μύθο…. Ο μύθος αναφέρει ότι το ζευγάρι πρέπει ναγράψει τα ονόματά τους πάνω στο λουκέτο, να το κλειδώσουν πάνω στην γέφυρα και έπειταγια να μην «ανοίξει» ποτέ αυτή η αγάπη θα πρέπει να πετάξουν το κλειδί, ώστε ναχαθεί , μέσα στα νερά του Τίβερη.

Δυστυχώς όμως η συνήθεια αυτή, απειλεί με φθορά τα ιστορικάμνημεία και έχει δημιουργήσει αντίδρασεις. Οι Ιταλικές τοπικές αρχέςυποστηρίζουν ότι η σκουριά από τα λουκέτα απειλούν τα ιστορικά αξιοθέατα, καθώςη σκουριά επηρεάζει το πέτρωμα και το βάψιμο.
Η αρχαιολογική υπηρεσία ανησυχεί ιδιαίτερα για τις ευαίσθητεςτοιχοποιίες του 16ου αιώνα, στη Γέφυρα του Ponte Milvio, η οποία έχει πληγείαπό την σκουριά των λουκέτων, ακόμα και από το ίδιο τους το βάρος, το οποίοαπειλεί ακόμα και την στατικότητα της!
Η ιταλική εφημερίδα La Repubblica έχει καταγγείλει το πάθοςτων  «δραστών» , ζητώντας βαριά πρόστιμα,ακόμη και ποινές φυλάκισης.
Κατά καιρούς έχουν γίνει καταγγελίες και από ντόπιους πολίτες.Ομάδες ατόμων έχουν δημιουργηθεί και οργανώνουν εκστρατείες καθαριότητας της γέφυρας, αφαιρώντας με σπάτουλες την σκουριά!!!

Από την άλλη πλευρά ο κόσμος επισκέπτεται τα σημεία αυτά καθώςτα θεωρεί «αξιοθέατα» και προτιμάει να βλέπει λουκέτα στην γέφυρα , παρά κακόγουσταγκράφιτι!  Τα καταστήματα της γύρω περιοχήςγνωρίζουν άνθιση και δημιουργούνται στέκια διασκέδασης για την νέους. Χιλιάδεςεπισκεπτών διασχίζουν την συγκεκριμένη γέφυρα θέλοντας ν αντικρίσουν από κοντά ήκαι να συμμετέχουν στον μύθο που δημιουργήθηκε πάνω στην «γέφυρα της αγάπης».

Αντίστοιχες «κινήσεις» αγάπης αντικρίζουμε στην Βενετία ,στην Γερμανία και στο Παρίσι.

Η γέφυρα Ponte Milvi...
H γέφυρα Ponte Milvio συνδέει την πλατεία του καρδιναλίουConsalvi με την περιοχή Flaminio, το Parioli, και το Della Vittoria e Tor diQuinto.
Χτίστηκε βόρεια την πόλης απ’ όπου ο ποταμός διέρχεται στην αρχαία πόλη της Ρώμης.
Σήμερα η αστικοποιημένη περιοχή εκτείνεται για πολλά μίλια καικατά μήκος των δρόμων Flaminia και Via Cassia.

Πώς θα πάτε εκεί...
Βρίσκεστε στο βορειότερο σημείο του ιστορικού κέντρουκαι συγκεκριμένα στην Piazza del Popolo. Μεταβείτε σε απόσταση 150μ στην στάση του τράμ Flaminio της γραμμής 2 (Mancini). Κατεβείτε στην 6η στάση, Pinturicchioκαι περπατήστε 450 μέτρα.
Εναλλακτικά μπορείτε να φτάσετε με το λεωφορείο 910απο το Termini.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το blog μας.

2 σχόλια:

  1. Αρχικά, αν δεν κάνω λάθος, ξεκίνησε από μία γέφυρα στη Ρίγα. Περίεργο έθιμο, κατ'εμέ. Σωστό το σχόλιο όμως ότι καλύτερα αυτό παρά κακόγουστα γκράφιτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ ,
      Έχετε δίκιο σχετικά από πού αρχικά ξεκίνησε ο συγκεκριμένος "μύθος" του λουκέτου. Η αιτία εμφάνισής του στην Ιταλία ήταν το συγκεκριμένο βιβλίο , το οποίο έδωσε ώθηση στην εξάπλωσή του και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες!

      Διαγραφή