Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

Το ιστορικό Trastevere...


Όσοι επισκεφτείτε την Ρώμη σίγουρα θ’ ακούσετε για την περιοχή του Trastevere. Μία περιοχή δυτικά του ιστορικού κέντρου και του ποταμού Τίβερη.

Την περίοδο της Ρώμης (753-509 π.Χ.), όλη η περιοχή του Τίβερη ανήκε στους Ετρούσκους. Οι Ρωμαίοι κατέκτησαν την περιοχή για να αποκτήσουν τον έλεγχο και την πρόσβαση στον ποταμό και από τις δύο πλευρές, αλλά δεν ενδιαφέρονταν για την οικοδόμηση σε εκείνη την πλευρά του ποταμού. Στην πραγματικότητα, η μόνη σύνδεση μεταξύ του Trastevere και το υπόλοιπο της πόλης ήταν μια μικρή ξύλινη γέφυρα που ονομάζεται Pons Sublicius (λατινικά: «γέφυρα χτισμένη πάνω σε ξύλινες σωρούς").
Μέχρι τη στιγμή του δημοκρατικού πολιτεύματος (509 π.Χ.), ο αριθμός των ναυτικών και των αλιέων που ζούσαν από τον ποταμό είχε αυξηθεί, και πολλοί από αυτούς είχαν εγκατασταθεί στο Trastevere, καθώς και μετανάστες από την ανατολή, κυρίως Εβραίοι και Σύριοι, εγκαταστάθηκαν στην περιοχή. Η περιοχή άρχισε να θεωρείται τμήμα της πόλης, την περίοδο που πρωτοστατούσε ο Αύγουστος, ο οποίος και χώρισε την Ρώμη σε 14 περιοχές.
Αν και η παραδοσιακή προλεταριακή φύση της περιοχής αλλάζει, καθώς τα παλάτια γκρεμίζονται για να ανακαινισθούν , μια βόλτα ανάμεσα στα τεράστια σοκάκια της περιοχής Trastevere θυμίζει ακόμα την πολύτιμη κληρονομιά της περιοχής. Αρμαθιές πλυμένων ρούχων κρεμασμένα έξω από τα κτίρια και γραφικοί ντόπιοι χαρακτήρες , σου δίνουν την δυνατότητα να γυρίσεις τις σκέψεις σου χρόνια πίσω…
Η όμορφη πλατεία Piazza Santa Maria στο Trastevere είναι η καρδιά της περιοχής. Είναι μια πραγματική Ρωμαϊκή πλατεία. Την ημέρα θα συναντήσετε μητέρες με καροτσάκια, ντόπιους να κουβεντιάζουν , και αρκετά group τουριστών να ξεναγούνται στην περιοχή. Όταν πέφτει η νύχτα οι ντόπιοι καλλιτέχνες πωλούν τις δημιουργίες τους σε υπαίθριους πρόχειρους πάγκους.. ενώ οι νέοι Ρωμαίοι αναζητούν το κατάλληλο στέκι για να περάσουν την νύχτα τους καθώς η περιοχή φημίζεται για τα υπέροχα εστιατόρια και τα φημισμένα club!!!